minik tüyolarla detox...



"Detox" hepimizin aşina olduğu ama nedense hep uzak durduğu, zor gördüğü bir kavram. Aslında günlük hayatımızda uygulaması o kadar kolay ki... Ve sağlığımıza, kendimizi iyi hissetmemize o kadar sebep ki...

Tam da sağlıklı yaşama kafayı takmışken, uzun süredir kendim ufak ufak uyguladığım bir kaç alışkanlığıma yenilerini de ekledim. Sizlere de her gün uygulayabileceğiniz 6 adımda detox listesi hazırladım. Özellikle sigara kullananların mutlaka uygulaması gereken bir liste...  :)



Öncelikle "Detox nedir?" sorusunun net bir cevabına bakalım...

Detox, yediğimiz besinlerden ya da aldığımız nefesle birlikte gelen zararlı atıkların dışarı atılmasıdır. Vücudumuzdaki toksinlerden arındırma da diyebiliriz.

Hastalık oluşturacak ve organlarımızı olumsuz etkileyecek zararlı atıklardan kurtulmamızı sağlayan bu yöntem, aynı zamanda vücudun dinlenmesini ve sağlığa kavuşmasını da sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini temizleyen ve daha güçlü bir bünyeye sahip olmamızı sağlayan detoks, günlük hayatın bir parçası olarak da kolaylıkla uygulabilmektedir.

"Detox" faydaları nelerdir?

Solunum yolu ya da besinler aracılığı ile alının toksinler, yaşlanmayı hızlandırır ve cilt sorunlarına zemin oluşturur. Kişi sürekli halsiz olur ve solunum yolu ile oluşan hastalıklara daha çabuk etkilenir.

Sağlıklı beslenmeyen kişilerin mutlaka detoksa ihtiyacı vardır. Zararlı atıklar, ağrılara, yorgunluğa, asabiyete, baş ağrısına, net görmeme sorununa, kabızlığa, boyun tutulmaları, gribal enfeksiyonu sık sık yaşamaya, uykusuzluğa, göğüs ağrıları ve hırıltısına, öksürük, deri döküntüsü, ağız kokusu, bağışıklık sisteminin zayıflaması, baş dönmesi, hazımsızlık, bağırsaklarda problem, bulantı, kusma ve bayılma gibi birçok soruna davetiye çıkarmaktadır.

Kişi, bu tür reaksiyonları sıklıkla yaşıyor ise mutlaka detoks yöntemini uygulamalıdır. Bu gibi durumlarda vücudun temizlenmeye ve zararlı atıklardan arınmaya ihtiyacı vardır.

Şimdi her gün hayatınızın bir parçası olarak uygulayabileceğiniz 6 adımda günlük detox listemize bakalım...

1. Limonlu sıcak su için.

Her sabah uyandığınızda 1 bardak limonlu ılık su içmeyi alışkanlık haline getirin. Bu alışkanlık hem gün içerisinde size enerji verecek, hem metobolizmanızı düzenleyecek, hem organlarınızın rahatlamasına dolayısıyla sizin de kendinizi dinç hissetmenize neden olacak. Gün içerisinde bunu yeniden tekrarlamak isterseniz, bu kez içerisine çilek, nane, portakal da ekleyebilirsiniz.

2. Ter atın.

Günlük 15 dakikalık bir egzersiz ter atmanıza yardımcı olabilir. Ancak tam anlamıyla yeterli değildir. Düzenli spor egzersizi, tempolu bir yürüyüşü her gün en az yarım saat yapabilirseniz tam anlamıyla kendinizi ödüllendirmiş olursunuz. Eğer spor yapıyorsanız ve üye olduğunuz salonda sauna ya da buhar odası var ise, haftada en az 3 kere mutlaka bu şansınızı değerlendirin. Terlemek, vücudun toksinlerden arınması, kendini yenilemesidir.

3. Sebze ve meyve tüketin.

Doğal gıdalar detoxun en önemli parçasıdır. Sağlıklı bir yaşam için bol bol sebze ve meyve tüketin. Hergün 1 yeşil elma yemeyi alışlanlık haline getirin. Ara öğünler elma tüketimi için ideal zamanlardır. Muz ise size gün içerisinde enerji verir. Lahana, karaciğerinizi temizler, pancar böbreklerinize iyi gelir.

4. Yogayı reddetmeyin. 

Gündelik hareketleriniz eğer sağlıklı değilse -örneğin tüm gün bilgisayar başında iseniz-  sindirim sisteminiz bile bundan etkilenecektir. Bu linke tıklayarak günde yalnızca 15 dakikanızı ayırarak vücudunuzun kas ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Yoga hareketleri iç organlarımıza kadar bize iyi gelecek şekilde hazırlanmıştır.

5. Evde yemek yiyin.

Dışarıda yediğimiz yemeklerin hangi şartlarda yapıldığını bilmediğimizden sağlığımız için büyük risk taşırlar. Bu riski haftada bir kereden fazla almamak gerekir. En basitinden bile olsa evde hazırlayacağınız herhangi bir yemek, dışarıda yiyeceğinizden çok daha faydalıdır. 

Bu linke tıklayarak evde kendi kendinize kolaylıkla hazırlayabileceğiniz detox etkili lezzetler bulabilirsiniz. 

6. Yeşil çay tüketin.

Her gün mutlaka her birimiz en az 3 tane kahve içiyoruz. Bu oran kahvenin faydalı kısmını aşmamıza neden oluyor ve bize zararı dokunmaya başlıyor. Kaçan uykumuzu geri getiren, metabolizmamızı hızlandıran, asabiyeti sakinliğe dönüştüren yeşil çayı sevmeye çalışın. Alışkanlık edinin. Her gece yatmadan 1 saat önce 1 bardak yeşil çay, uykumuzun da daha sağlıklı olmasını sağlıyor. 


Yazının içeriğinde de gördüğünüz gibi "detox" a başlamayı artık ertelemenize gerek yok. Gündelik hayat alışkanlıklarımızı biraz değiştirerek, bunu hayatımızın bir parçası haline getirebiliriz. Faydalarını yazının başında yazmıştım. Geri dönüp bir daha okuyun, derim. Değer miymiş?

21 gün teorisine inanan biri olarak 21 gün sonrasında herşeyin daha kolay olacağını size garanti ederim. 

:)
Sevgiyle kalın. 


Hiç yorum yok:

Bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...