portakal

 
- Dünyanın en yaygın turunçgili -
 
 
Bu fotoğrafı gittiğim bir köyde filan değil, bizzat bugün, oturduğum mahallede, kendi sokağımda birkaç apartman ötede çektim. Benim gibi bir çok insanın yüzünü gülümsetiyordu oracıkta... Hayalimdeki kareler hep bunlar... Sağımda solumda her yerde doğanın bize sundukları olsun istiyorum. Çok mu?
 
Hazır böyle bir kare yakalamışken, mevsimi de gelmişken bu gece konumuz "portakal" olsun dedim...
 
 
 
PORTAKALIN TARİHÇESİ
 
Ekşi portakal çeşitleri Ortaçağ'dan önce ekilmiştir. Tatlı türleri ise 15.yy dan beri varlığını sürdürmektedir. Portakalın kökeninin Güney Asya olduğu düşünülür ve oradan da Suriye, İran, İtalya, İspanya ve Portekiz'e sıçramıştır.
 
PORTAKAL NEREDE YETİŞİR?
 
Dünyadaki portakal üreticiliğinde lider ülke .Brezilya'dır. Onu ABD, Meksika, İspanya, İtalya, Çin, Mısır, Türkiye, Fas ve Yunanistan takip eder.
 
PORTAKALIN FAYDALARI
 
Portakal, kalp sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum bakımından harika bir kaynaktır. 1 portakal günlük C Vitamini ihtiyacımızın yüzde otuzunu karşılar.
 
Öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, diş ağırısı, katarakt ve iştahsızlık gibi bir çok durumda şifadır, portakal.
 
 
 
 
PORTAKAL ALIRKEN...
 
Sert, ağır ve renkli olanları seçin.
Mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabı dışında 2-3 gün ömrü vardır.
Portakalın vitaminini almak için, portakal suyunuzu evde kendiniz hazırlayın ve o anda için.
Portakalı yalnızca mevsiminde yemek istemiyorsanız, buzlukta dondurabilirsiniz.
 
PORTAKAL İLE...
 
Etinizi terbiye edebilirsiniz.
Günlük C vitamini ve şeker ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Evinizde likör yapabilirsiniz.
Salatanıza ekleyebilirsiniz.
 
 
Kış aylarına girmişken evde sıkacağınız portakal suyunun içerisine yarım limon ve greyfurt da eklerseniz, bu kış grip size uğramayacaktır.
 
İyi geceler olsun.
Sevgiler
:)
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...